Hvis du har investeret i forbedringer til din lejlighed, er du måske interesseret i at vide,hvad der sker med disse, nå¨r du en dag flytter. I dette indlæg kan du blandt andet finde ud af, om du har ret til godtgørelse for disse forbedringer eller om du kan tage dem med dig.

 

Det er ikke ualmindeligt, at man foretager ændringer i sit lejemål, mens man bor der. Hvis du er nysgerrig efter at vide, hvad du skal være opmærksom på, når du vil foretage ændringer i dit lejemål, kan du læse mere her.

Men hvad sker er egentlig med de forbedringer du har indbragt i lejemålet, når du en dag flytter fra lejemålet?

Du har måske købt et nyt køleskab eller en ny vaskemaskine. Skal disse blive i lejligheden eller må du tage dem med? Det vil jeg forsøge at besvare i dette indlæg.

 

“Udlejer kan kræve, at du bringer lejemålet i samme stand som ved indflytning”

 

Retablering af lejemålet ved fraflytning

Som udgangspunkt har du ret til at tage forbedringer med dig, når du en dag flytter.

Udlejer kan dog kræve, at du bringer lejemålet i samme stand som ved indflytning. Der er her tale om retablering af lejemålet.

Har du fået tilladelse fra udlejer til at foretage en forbedring af lejemålet, kan udlejer kun kræve, at du bringer lejemålet i samme stand, hvis han har taget forbehold herfor, da han afgav accept til at foretage forbedringen.

Hvis du alene har foretaget forbedringsarbejder, som ikke krævede accept fra din udlejer, er du naturligvis ikke forpligtet til at bringe lejemålet i samme stand, som det var i da du overtog det, for så vidt angår den pågældende forbedring.

Har du derimod foretaget forbedringer uden din udlejers accept, hvor denne var påkrævet, er du naturligvis forpligtet til at foretage retablering.

Udlejer kan altid kræve, at du fjerne en opsat antenne ved fraflytning.

 

“Du har selv bevisbyrden for at kunne dokumentere værdien af dine udførte forbedringer”

 

Godtgørelse for forbedringer i lejemålet

Hvis du ikke ønsker at tage dine forbedringer med, når du flytter, kan du i stedet have ret til godtgørelse.

Det skal dog understreges, at et eventuelt krav på godtgørelse kun gælder for forbedringer og altså ikke for den almindelige vedligeholdelse, som du selv har ansvaret for.

Der er fastsat beløbsgrænser for, hvor meget du mindst skal have udført forbedringsarbejde for, samt hvor meget du højst må have foretaget forbedringsarbejde for. Godtgørelsen nedskrives med 10% årligt fra det tredje år efter, at forbedringen blev indbragt i lejemålet.

Du har selv bevisbyrden for at kunne dokumentere værdien af dine udførte forbedringer. Derfor er det vigtigt, at du gemmer dine kvitteringer og fakturaer, så du kan dokumentere de præcise udgifter du har haft.

Har du fjernet gamle installationer i forbindelse med udførelsen af en forbedring, trækkes værdien af den tidligere installation fra din godtgørelse. Jo ældre og værre stand disse ældre installationer er i, des mindre skal der således trækkes fra din godtgørelse, når du flytter.

Derfor er det også vigtigt at være opmærksom på, at man skal tænke sig godt om, inden man udskifter helt nye og funktionelle installationer, da det kan ende med at være penge lige ud af vinduet.

Et eventuelt krav på godtgørelse sidestilles med et eventuelt krav på depositum. Dækker dit indbetalte depositum ikke de udgifter udlejer har i forbindelse med istandsættelse af lejemålet, kan den resterende del af udlejers krav altså fratrækkes i dit krav på godtgørelse.

Ligesom depositum kan krav på godtgørelse heller ikke bos op i opsigelsesperioden.

 

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.