Ifølge lejeloven må du kun som lejer kun anvende dit lejemål til det formål, som du har aftalt med din udlejer og som fremgår af lejekontrakten. Du skal derfor være opmærksom, inden du begynder at rive vægge ned eller sætte nyt køkken op.

 

Som udgangspunkt har du ikke ret til at foretage forandringer eller opsætte installationer i lejemålet, medmindre du har fået tilladelse af din udlejer.

Det ville selvfølgelig være meget uhensigtsmæssigt i praksis, hvis man altid skulle have tilladelse til at foretage selv den mindste ændring i sin lejlighed – især i større ejendomme, hvor der bor mange lejere.

Inden for lejeretten omfatter begrebet forandringer både installationer og forbedringer. I praksis vil der ofte opstå en overlapning af disse, men de vil her blive behandlet særskilt.

 

“Du har altid ret til at udføre sædvanlige installationer”

 

Sædvanlige installationer

Du har for det første altid ret til at udføre “sædvanlige installationer” i dit lejemål, uden du behøver at spørge din udlejer om tilladelse. Sædvanlige installationer kan være et vidt begreb. Men det må i hvert fald lægges  til grund at hårde hvidevarer er omfattet, herunder komfurer, emhætter, køleskabe, frysere, opvaskemaskiner, vaskemaskiner og tørretumblere.

Andre mindre installationer kan selvfølgelig også være omfattet, så længe de kvalificeres som sædvanlige. I sidste ende må det dog altid komme an på en konkret vurdering.

Din udlejer kan kun nægte disse ændringer i lejemålet, hvis det kan godtgøres, at ejendommens el- og afløbskapacitet ikke er tilstrækkelig.

Selvom du har ret til at udføre sædvanlige installationer uden din udlejers tilladelse, har du alligevel pligt til at underrette ham om forandringerne på forhånd.

 

“Udlejer kan anvise hvor antennen skal sættes op”

 

Antenner

Opsætning af antenner er af ukendte årsager blevet gjort til et uoverskueligt område i lejelovgivningen. Der er lejeloven indsat en lang række bestemmelser om, hvornår man må – og ikke må – opsætte antenner på ejendommen.

Som udgangspunkt har du ret til at sætte antenner op, hvis du blot følger visse retningslinjer. Udlejer kan således anvise, hvor på ejendommen antennen skal sættes op, samt forlange, at du betaler et rimeligt depositum. Endvidere kan udlejer kræve, at antennen tages ned igen, når du flytter fra dit lejemål.

Udlejer kan kun direkte nægte, at du opsætter en antenne, hvis det vil være til ulempe for ejendommen og dens lejere, eller hvis du kan få adgang til et ønsket program gennem en fælles tv-forsyning.

 

“Udlejer kan nægte visse forbedringer”

 

Forbedringer

Foruden de sædvanlige installationer har du i visse tilfælde ret til at udføre forbedringer i dit lejemål uden udlejers tilladelse.

Disse forbedringer kan være energi- og ressourcebesparende foranstaltninger som f.eks. efterisolering, nye vinduer og termostater. Derudover er også forbedring af badeværelse eller køkken, tekniske installationer samt udskiftning af hårde hvidevarer omfattet.

Du skal også ved udførelse af disse forbedringer informere din udlejer på forhånd.

Udlejer kan stadig nægte, at der foretages forbedringer, hvis ejendommens el- og vandkapacitet ikke er tilstrækkelig, eller hvis der er tale om luksusforbedringer.

Når du fraflytter dit lejemål, kan du have ret til godtgørelse for dine forbedringsudgifter. Du skal derfor huske at gemme kvitteringerne for dine udgifter, da disse danner grundlaget for beregning af din godtgørelse.

 

“Du bliver selv ansvarlig for skader”

 

Hvad er konsekvensen af at foretage ændringer?

Foretager du forandringer i ejendommen, bliver du selvsagt ansvarlig for skader, der påføres af disse. Derfor kan udlejer kræve, at der stilles en vis form for sikkerhed. Dette kan du eventuelt gøre ved at tale med dit forsikringsselskab.

Selvom du kan have ret til at udføre forbedringer i lejemålet uden udlejers tilladelse, kan det være en god idé alligevel at kontakte din udlejer, inden du foretager forandringer i lejemålet. På den måde har du altid retten på din side, hvis der skulle opstå komplikationer, uanset om du under andre omstændigheder ville have ret til at udføre forandringerne eller ej.

 

Tak for, at du læste med!

Har du et spørgsmål om din lejesituation?
Så er du velkommen til at skrive til os for en gratis og uforpligtende vurdering.

Vil du læse mere om lejeret?
Så er du velkommen til at gå på opdagelse i et af de mange indlæg i vores blog.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.